Det betaler sig at investere i bæredygtig energi

Af Palle Mathiasen

Virksomheder, der investerer i nye energiløsninger, vinder på sigt helt op til 60% i energibesparelse. Og det gælder både industri-, produktions- og servicevirksomheder, detailhandel og butikscentre.

FORRETNINGSUDVIKLING: En screening og energieffektivisering er sjældent de tiltag, som virksomhedsledere griber ud efter, når de vil skabe forbedringer, der styrker bundlinjen. Fokus er i stedet på driften og på at få styrket produktionen her og nu, og så må alt det med energioptimering komme på et senere tidspunkt.

Måske hører du endda selv til blandt de virksomhedsejere, som bliver træt alene ved ordet ”energioptimering” og som mest af alt forbinder det med pågående telefonsælgere, der vil prakke dig en ny energiløsning på, som ikke altid er lige let at gennemskue.

I så fald får du her dagens gode nyhed: Potentialet for at spare på energien i din virksomhed er større, end du aner, og du har ovenikøbet direkte adgang til uvildig sparring.

Besparelse på 20-60%

Med en grundig screening af din virksomheds varmeanlæg, ventilation, lyskilder, køleanlæg samt styringer af tekniske anlæg, får du i første omgang et overblik over jeres aktuelle energiforbrug. På den baggrund er det muligt at opstille nogle tekniske forslag til, hvor meget du kan spare i kroner og øre ved at arbejde målrettet med energieffektivisering.

Og det er her, at det går op for de fleste virksomhedsejere, at det ikke er småpenge, vi taler om. Vi taler besparelsespotentiale på 20-60%, og det er ofte, at den store besparelse ligger et sted, som ingen i virksomheden tidligere har tænkt på. Mange virksomheder har eksempelvis et natligt energiforbrug på 40-50% af dagsforbruget – og meget af forbruget viser sig helt unødvendigt.

Tilbagebetalingstiden på en ny energiløsning varierer fra 6 måneder og op til max 3 år. Her er det samtidig værd at huske på, at du bl.a. kan få hjælp til at komme ud af starthullerne med Grøn Cirkulær Omstilling.

Har du en produktion, hvor der eksempelvis er overskudsvarme til rådighed, så indgår det også i screeningen, da det ofte viser sig at være en god forretning at indvinde og sælge varmen til fjernvarmen.

Verdensmål taler med

Men det er ikke kun den økonomiske besparelse ved nye energiløsninger, der i disse år taler for energieffektivisering. Den globale dagsorden og behovet for, at både private og virksomheder finder klimavenlige løsninger er en vigtig agenda.

Punkt nummer 7 i FN’s 17 verdensmål handler helt specifikt om at sikre bæredygtig energi til en overkommelig pris, så når du som virksomhed investerer i en screening og energieffektivisering, tager du også et aktivt medansvar i ambitionen om at skabe gode og bæredygtige energiløsninger.

Så nemt er det at få ny energi

Allerede nu kan du komme i gang. Erhvervshus Fyn hjælper aktivt virksomheder med komme i gang med at omstille sig til en bæredygtig forretning. Du er derfor velkommen til at kontakte mig, og så sørger jeg for at hjælpe dig videre.

Palle Mathiasen

Palle Mathiasen

Speciale: Energieffektiviseringer, overskudsvarmeprojekter til intern og ekstern brug, bæredygtighed / FN Verdensmål

Se fuld profil

Sidst opdateret: 15.06.2020