Vil du som leder styre en sejlbåd eller et tankskib?

Når din virksomhed vokser, så ændrer ledelsesrollen sig markant. Fra at have det fulde overblik til en mere kompleks navigation. Vil du være du lederen i sejlbåden eller på tankskibet?

Det startede med en god forretningsidé. I var en eller to medarbejdere. Så var I tre, en dag fire – og nu sidder i 10, 12 eller 20 medarbejdere i frokoststuen.

En kæmpe forandring for den lille ejerledede virksomhed. I kraft af vækst og succes tæller den pludselig en hel medarbejderstab.

Ét er sikkert: De store forandringer udadtil, kalder på massive forandringer indadtil. Lederen har været vant til at have styr på alt i forretningen. Da der kun var fire eller seks medarbejdere, var strategi og værdigrundlag noget, som kunne ordnes henover frokosten.

Sådan er det ikke, når medarbejderstaben vokser. Der sker et markant skifte, når virksomheden får omkring 10-12 medarbejdere. Der bliver brug for en helt ny ledelsesform, og du som leder skal nu evne at;

  • kommunikere
  • uddelegere
  • strukturere
  • organisere
  • og sikre tydelighed omkring retning på en helt ny måde.


Fortæl medarbejderne om kursen

Det minder om virksomheden, der var en sejlbåd, men nu er vokset til et tankskib. Da der kun var få medarbejdere, sad de i sejlbåden, hvor alle kunne se alle. I fællesskab blev I enige om, hvor I skulle hen. Hurtigt og nemt kunne I navigere.

Nu er virksomheden et tankskib på et større farvand. Nogle ansatte arbejder nede under dækket og sørger for, at maskinerne kører. De kan ikke nødvendigvis se hverken kursen eller lederen i styrrummet.

Derfor skal du til at lede med helt nye værktøjer. Du skal hjælpe dine medarbejdere til at se retningen. De skal inddrages og mærke, at skibet kun sejler, fordi alle yder deres bedste – og er en vigtig del af mandskabet.

For mange ejerledere er det en enorm udfordring at tage springet og blive leder på et tankskib. Det medfører helt nye opgaver. Nogle oplever, at de skal give slip på det, som førhen var det sjove og den personlige drivkraft.

Det er derfor heller ikke alle ejerledere, der vil være kaptajn på tankskibet. Det behøver de heller ikke. For nogle virksomheder i vækst er løsningen at ansætte en direktør. Det altafgørende er, at der er en til at styre det nye tankskib.

Se også ...

vhs_hvidestreg_midterbox

Sparring - hvis du har vilje til vækst, kan du hos os få individuel kortlægning af din virksomheds vækstmuligheder

Sidst opdateret: 07.01.2020