Sådan slipper du af med dine digitale hovedbrud

Af Lars Bergholdt

Hvad f… er digitalisering? Og hvordan skal jeg overhovedet komme i gang?

Spørgsmålene tårner sig op, og de kan meget nemt være krydret med et bandeord eller to, når virksomheder nok engang er blevet gjort opmærksomme på, at fremtiden tilhører de digitale. Velmenende ord fra politikere, erhvervsfremmeorganisationer og andre eksperter kan få karakter af drama: ”digitalisér eller dø!”

Vi hjælper dig videre

I Erhvervshus Fyn er det i disse år en af vores vigtigste opgaver at hjælpe virksomheder på vej med digitaliseringen. Vi indsamler viden og ekspertise og gør den tilgængelig for virksomhederne. Vores forretningsudviklere er tæt på den digitale udvikling i praksis og hjælper både virksomheder i gang og støtter op under den digitale transformation.

Forretningsudviklerne kommer med et 360 graders blik på virksomhederne og giver et overblik over de digitale muligheder, som kan styrke den enkelte virksomhed. Derudover råder vi over en række digitale programmer, hvor du både kan få eksperter og medfinansiering som bidrag til din digitalisering.

Det er dig i centrum

Og det hele starter med dig. Det handler om, at du finder ud af, hvordan din virksomheds digitale vej skal se ud.

Her følger 3 gode råd til, hvordan du starter den proces.

1. Vælg det rette digitale tiltag
Du skal først blive klar på, hvor i din virksomhed du skal digitalisere. Du kan ikke det hele på en gang.

Spørgsmålet er derfor, hvor digitaliseringen skaber størst mulig udbytte for din virksomhed. Du kan fx se nærmere på processerne i din produktion, dit salg eller din administration. En klar anbefaling er, at du kigger på dem ud fra tre vinkler:

  • de processer, der oftest gentages
  • de processer, der bruges mest tid på
  • de processer der kan reducere gennemløbstid.

Indenfor alle områder kan der være store gevinster at hente, men du skal starte et sted.

Hvor vinder du mest?

2. Se i din branche
Mit råd er, at du retter blikket mod din branche og også gerne mod dine konkurrenter. På den måde får du en idé om, hvad der rører sig, og hvad der er opnået succes med.

Har du en produktionsvirksomhed, og tales der højt om automation? Har du en handelsvirksomhed, hvor du tilpas mange gange har set andre få succes med E-handel eller Marketing Automation? Eller vil din virksomhed kunne effektivisere ved at få digitaliseret administrationsprocesserne?

Digitaliseringsbarometer 2018 viser i den sammenhæng nogle interessante tal om de højt digitaliserede virksomheder i Syddanmark. For eksempel er det værd at bemærke, at 42 procent af de højt digitaliserede virksomheder er lykkedes med at udnytte onlinekanaler til markedsføring og kundekontakt. Ligeledes har 36 procent af de højtdigitaliserede effektiviseret deres administrations- og økonomiprocesser.

Vi kan hjælpe dig med at afdække, hvor dine digitale gevinster vil være størst.

3. Vær klar til at forandre din virksomhed
På det indledende niveau skal du gøre dig grundige overvejelser om, hvordan du driver jeres digitalisering. Det kræver nemlig stort ledelsesfokus at komme i mål.

For det første skal du afsætte de nødvendige ressourcer og være villig til at kigge på din forretning med helt nye øjne. Det handler om forandringsledelse.

En effektfuld tilgang kan være at opbygge et stærkt digitalt team, så det ikke hviler på ledelsen alene at drive jeres digitalisering. Her gælder det om at få udpeget medarbejdere, der brænder for digitalisering, og som har viden på feltet. Måske skal nogle af dine dygtige medarbejdere have en ny digital jobfunktion i en periode.

Strategien holder dig på sporet

Og til sidst: Når du er klar til at gå i gang, så gør dig selv den tjeneste at få nedfældet en digital strategi. Simpelthen fordi det virker.

Digitaliseringsbarometeret viser det med al tydelighed. 60 procent af de virksomheder, som har en nedskrevet strategi er lykkedes med at blive højt digitaliserede, mens det samme kun gælder for 13 procent uden en nedskrevet strategi.

Så vidt de indledende overvejelser. Husk, at vi er klar til at hjælpe, når du skal i gang. Vi glæder os til at følge dig på din digitale udviklingsvej.

jeg_vil_gerne_kontaktes

Se også...

divider1

Digital Omstilling – Strategi for Digitalisering – få en digital ekspert på holdet og medfinansiering til udvikling af jeres digitale strategi

divider1

Nu bliver digitaliseringen endelig til virkelighed - Rasmus. Holbeck Hydraulik har fået digitaliseringen sat på skinner, og virksomheden er klar til skalering på verdensplan.

divider1

Sidst opdateret: 20.11.2019