Gå til sidens indhold

Indhold er hentet

Indhold er hentet

Case

Fynsk vingård vil på verdenskortet

Danske michelinrestauranter skænker i dag vine fra nordfynske By Stokkebye. Gennem Erhvervshus Fyn og programmet Spirende Fødevareoplevelser er det lykkedes at få skabt en samlet manual for den gode vinproduktion.

Indhold er hentet

Det glimrer af michelinstjerner og helt særlige smags- og sanseoplevelser hos ægteparret Stokkebye på deres vingård ved landsbyen Bovense mellem Kerteminde og Nyborg.

Godt 10 år efter at Jacob Stokkebye satte de første vinstokke producerer de 10.000 flasker hvidvin og mousserende vin om året, bl.a. til flere danske michelinrestauranter. Nabogården er opkøbt. Om to år er produktionen fordoblet. Helle Stokkebye har sagt farvel til erhvervskarrieren i FN og Udenrigsministeriet for også at dedikere sig fuldt ud til familiens vin-eventyr.

- Det var en grænseoverskridende beslutning, men jeg har ikke et sekund været i tvivl om, at det har været det rigtige, siger Helle Stokkebye, der nu står for bl.a. forretningsudvikling og markedsføring, men også indgår i den daglige drift.

På verdenskortet

Det nordfynske ægtepar er på en vild rejse. Jacob Stokkebye, der oprindelig er tjener og butler har tidligere arbejdet som kok for kongehuset på slottet Chateau Caix og været restaurantchef på Falsled Kro.

Med deres vingård vil de måle sig med de største vinlande som Frankrig og Tyskland.

- Her har vingårdene typisk udviklet vinproduktionen gennem generationer. Vi har været i gang i godt 10 år, og derfor er helt afgørende, at vi får samlet al vores viden og processerne i produktionen, så vi også kan hente nye medarbejdere ind og skabe en fortsat god udvikling og kvalitetssikring, siger Helle Stokkebye.

Tak til håndsrækning

I Erhvervshus Fyn har man fulgt By Stokkebyes rivende udvikling, og da en konsulent bankede på med sparring til vækstplanen og tilbud om at komme på programmet Spirende Fødevareoplevelser, slog Helle Stokkebye til med det samme.

- Det var en mulighed for at få finpudset vores vækstplan, og samtidig kunne vi gennem programmet få medfinansiering til at udvikle en komplet manual for hele vores produktion, siger den fynske vinbonde.

By Stokkebye entrerede derfor med en tysk vinkonsulent med mange års erfaring og viden fra egen vingård i Sydtyskland og som rådgiver for andre vingårde.

- Gennem løbende sparring og dialog med den tyske konsulent har vi fået skabt en samlet manual for vinproduktionen hos Stokkebye. Her er alle processer nedfældet lige fra beskæring til drueudvikling, høst, vinproduktion i kælderen samt bæredygtigheden, som er helt central, siger Helle Stokkebye og fremhæver, at vinen bliver fremstillet uden brug af pesticider og fra 2022 også bærer Ø-mærket.

Opfordring til virksomheder

For Helle Stokkebye var der ingen betænkelighed ved at tage imod tilbuddet om et EU-program, selvom der følger administrativt arbejde med i form af en ansøgning og løbende dokumentation.

- Jeg kender den type programmer fra min tid i Udenrigsministeriet, hvor jeg sad på den anden side af bordet, siger hun og fortsætter:

- Men også for virksomheder, som ikke har prøvet det før, kan jeg kun anbefale at gribe ud efter muligheden. Forretningsudviklerne i Erhvervshus Fyn er enormt hjælpsomme, og du kan ringe og skrive efter al den hjælp, du har brug for.

Støttet af:

Indhold er hentet