Gå til sidens indhold

Indhold er hentet

Indhold er hentet

Case

Fynske Bælg-iværksættere erobrede tilbagevendt løve

Lykken og entusiasmen lyser ud af de tre fynske iværksættere fra den nyskabende konfektproducent Bælg. Udviklingen af den helt rigtige smag med hjælp fra Erhvervshus Fyns tilskuds- og udviklingsprogrammer har nemlig resulteret i, at de har fået en vigtig investor med ombord i Løvens Hule. Nu vil de ud i hele verden med fremtidens plantebaserede konfekt.

Skrevet i samarbejde med:

Indhold er hentet

Hvad får en anæstesilæge på Odense Universitetshospital til at gå sammen med en bager og smed for at lave en chokoladefabrik med konfekt af kikærter?

Jeg bruger ikke mine aftener på at se TV. Jeg har en kæreste, som støtter mig fuldt ud. Det er simpelthen min hobby og mit livsværk, siger Mikkel Præst som forklaring på, at han kaster sig over chokoladefabrikken i fynske Ørbæk, så snart han har smidt den grønne hospitalskittel og forladt OUH.

Ahlers: ”Jeg er klar til at investere”

I det populære DR-program Løvens Hule er det nu lykkedes Mikkel Præst at opnå en investering på 350.000 kr. Sammen med bageren Martin Hansen og smeden Benjamin Pedersen, der startede Bælg, fik han nemlig overbevist tidligere forskningsminister Tommy Ahlers, der er tilbage i hulen, om at gå ind i virksomheden med et ejerskab på 15 procent.

Det er fantastisk at få Tommy med. Han ved en masse om, hvordan man bygger en organisation op til at skabe den vækst, som vi nu skal i gang med. Han er optaget af klima og miljø og spiller perfekt ind i vores fokus, siger Mikkel Præst.

Han kan konstatere, at virksomheden alene i januar 2023 har lavet lige så meget i omsætning, som de gjorde hele det foregående år.

Vores oprindelige plan var at gå direkte efter detailhandlen og komme ud i så mange butikker som muligt. Vi har fundet ud af, at det ikke var den rette strategi, og nu går vi målrettet efter food service og catering, som laver storindkøb.

Tæt på at dø

På kun et halvt år har udviklingen får alvor taget fart hos Bælg, og de er bl.a. blevet hædret som bedste økologiske startup i Dansk Vegetarisk Forenings Plant Expo. Derudover blev Bælgs ”julehaps” udvalgt som best-to-go-product ved Malmø Organic Food Fair.

At virksomheden er kommet dertil, lå ikke i kortene. For små tre år siden, da corona lukkede Danmark ned, mistede Bælg på få dage alle ordrer.

Det så håbløst ud, men heldigvis valgte vi – selv om der sikkert ikke var mange, der troede på patientens overlevelse – at fortsætte kampen, siger Mikkel Præst.

Du er ikke skør

For Bælg-fyrene har hele deres udvikling været hægtet op på at gribe ud efter netværk og hjælp til at udvikle forretningen. Umiddelbart efter det hele så sortest ud, fik de gennem Erhvervshus Sydjylland og Erhvervshus Fyn adgang til to tilskuds- og udviklingsprogrammer, nemlig SMV: Food og SMV: Innovation. Mikkel Præst lægger ikke skjul på, at den hjælp har været uvurderlig.

Det betyder ufattelig meget, at der er nogen, som tror på en. Man kan jo godt tænke, om det bare er en selv, som har fået en skør idé. siger Mikkel Præst.

De fandt smagen

Gennem erhvervshusenes tilskudsprogrammer fik Bælg både hjælp til at få udviklet den rette smag og til at få skabt den branding strategi, som de nu brager ud i verden med.

Der er mange bælgprodukter på markedet, fordi det er sundt, men smagen har ikke altid været i fokus. For os har det været helt afgørende, at vi har kunnet arbejde så intenst med udviklingen af smagen, siger Mikkel Præst.

Han kan ikke skjule sin begejstring over, at Tommy Ahlers og Jesper Buch begge bemærkede den lækre smag i Løvens Hule.

Ny samarbejdspartner

Udviklingen går stærkt. Bælg har indgået et samarbejde med en anden stor spiller fra fødevarebranchen, som de endnu ikke kan røbe navnet på.

Sammen med dem er vi i gang med en ny produktudvikling. Også her mærker vi troen på os.

Erhvervshusene er Bælg-folkene ikke færdige med.

Vores næste mål er eksport, og her holder vi øje med de eksportprogrammer, der kan hjælpe os. Erhvervshusene er gode for os, når vi skal udvikle og eksekvere, siger Mikkel præst.

Indhold er hentet

Om Bælg

Bælg er en fynsk startup, som laver plantebaseret konfekt af danske bælgfrugter. Virksomheden holder til i østfynske Ørbæk. Bag den står de tre iværksættere Martin Hansen, Benjamin Pedersen og Mikkel Præst.

Læs mere om BælgÅbner link i ny fane

Se Bælg i Løvens Hule

Du kan se Bælg præsentere deres produkt i Løvens Hule på DR i afsnittet fra 26. januar.

Støttet af:

Der blev ikke fundet nogle resultater, som matcher filtreringen.

Indhold er hentet