Gå til sidens indhold

Indhold er hentet

Indhold er hentet

Case

Ismager fordobler produktionskapacitet og halverer strømforbrug

65 pct. pr. is. Så meget har Skarø is reduceret strømforbruget med, efter at de sidste år investerede i nye maskiner og gjorde produktionen mere bæredygtig. Det skete i forlængelse af et forløb medfinansieret af programmet Grøn Cirkulær Omstilling (GCO), som Erhvervshus Fyn og Destination Fyn havde ledt den sydfynske ismager på sporet af. Investeringen i den grønne omstilling har krævet is i maven og en god portion idealisme, men nu er det også en rigtig lukrativ forretning.

Indhold er hentet

Vi har gennem det seneste halve år set, hvorledes vi har reduceret vores omkostninger, og nu hvor energipriserne er på himmelflugt, har vores grønne omstilling af produktionen jo virkelig vist sig at være rettidig omhu. Det føles rigtig godt for en gangs skyld at tjene penge på at være idealist, men projektet var aldrig lykkedes uden hjælp udefra, fortæller Martin Jørgensen, der er produktionsansvarlig hos Skarø Is.  

Selvom det lyder indlysende, at det f.eks. er smart at genbruge overskudsvarme fra isenes nedkølingsproces til pasteurisering, og selvom alle løsningerne i dag virker enkle og positive, så er isproducenten ikke i tvivl. Det tværfaglige samarbejde mellem offentlige og private aktører med solid viden om såvel bæredygtig omstilling som ismageri, håndværk og funding er hemmeligheden bag succesen på Skarø. Martin Jørgensen kan nemlig godt huske, hvad udgangspunktet var: 

Da vi startede, vidste vi ikke, hvor vi ville havne henne, og vi var sårbare pga. af den omsætningsnedgang, Corona havde forårsaget. Så uden den support vi har fået fra GCO-puljenÅbner link i ny fane  og den uvildige sparring fra Erhvervshus Fyn, var vi ikke kommet så godt i mål. Vi skylder en kæmpe tak til alle, der har været involveret, lyder det fra den glade ismand 

Ægteparret Britta Tarp og Martin Jørgensen, der siden 2005 har drevet Skarø Is, vil gerne ud over rampen til kunderne med historien om deres klimavenlige is - og videre på deres bæredygtige rejse. Og selvom den grønne omstilling af produktionen umiddelbart virkede som en mundfuld, der lige skulle fordøjes, fulgte de rådet om at kaste sig over ansøgningen om midler fra puljen SMV:Grøn.

Der er jo tydeligvis et vindue, der lige nu står på vid gab, når det handler om midler til grøn omstilling, og det kan jeg kun opfordre andre virksomheder til at udnytte, også selvom man måske ikke helt har defineret hvilken slutdestination deres bæredygtige rejse skal have. Det var jo der vi stod for to år siden, lyder det fra Martin Jørgensen. 

SMV:Grøn-ansøgningen resulterede i 140.000 kr., som Skarø Is nu er i færd med at bruge til at tilrettelægge den mest hensigtsmæssige markedsføring af, hvordan den bæredygtige omstilling af produktionen gør deres is af birkesaft og sukkertang endnu mere grøn. Og hvordan den tilmed giver turisterne på Fyn mulighed for at kombinere en fortryllende issmag med et bæredygtigt aftryk på det lokale område.   

Støttet af:

Indhold er hentet