5 gode råd:
Få succes med robotter

Af Troels Larsen

Mange virksomheder holder igen med at investere i robotter – men det er bare med at komme i gang.

Er du en af de virksomhedsejere, som er forsigtige med at investere i automatisering, selv om du måske godt ved, at en robot både øger effektiviteten, kvaliteten og konkurrenceevnen?

Jeg har gennem mange år arbejdet som produktionsteknik- og logistikchef i det private, og som forretningsudvikler i Erhvervshus Fyn støder jeg hele tiden på virksomheder, der er midt i overvejelserne.

Jeg har 5 gode råd til dig, som vil i gang:

1. Få syretestet din idé og dit tilbud
Det er vigtigt, at du får valgt den rette robot. Dit behov, er ikke altid det samme, som det en sælger anbefaler dig. Vær eksempelvis opmærksom på, at dit produktmix ændrer sig over tid. Derfor er det for mange vigtigere at vælge den robot, der er ”let” at omstille til nye produkter, fremfor den robot, der arbejder hurtigst.

Benyt dig af, at du har adgang til et uvildigt blik og sparring, når du investerer i robotteknologi og automation.

2. Kortlæg dine processer
Få kortlagt dine produktionsprocesser og find ud af, hvor du har dine flaskehalse og dine gentagelser, som med fordel kan automatiseres. Det er her, at robotten kommer til gavn.

Se også videoen: Proceskortlægning i din virksomhed

3. Tjek standardløsninger
Som sagt er det ofte vanskeligt at finde den teknologi, som er den rette til din virksomhed, da udbuddet er stort. Involvér dit netværk, og undersøg om der er standardløsninger, som egner sig til din virksomhed.

4. Udnyt dine data
Når du investerer i en robot, er det ikke bare en investering i øget effektivitet. Du automatiserer din produktion, og du er dermed også i gang med at indsamle produktionsdata. De data er af stor værdi til fremadrettet styrkelse af jeres produktionsprocesser og kvalitetsudvikling.

5. Invester i uddannelse til dine medarbejdere
Dette punkt er vigtigt, men bliver ofte nedprioriteret. Når du har investeret i en robot, er det typisk til udførelse af opgaver på én bestemt produktgruppe. Ved at investere i kompetenceløft til de medarbejdere, som betjener robotten, giver du dem mulighed for at videreudvikle robotten, så I kan udnytte dens resterende kapacitet til andre produkter, og du dermed får endnu mere ud af din investering. Tjek nedenfor, hvordan du kan få medfinansieret kompetenceudvikling til dine medarbejdere.

Tag fat i mig

Jeg er klar til at hjælpe dig, hvis du går med overvejelser om at investere i robotteknologi og automatisere din produktion.

Jeg kan hjælpe dig med uvildigt at afdække dit behov, udarbejde en vækstplan, ligesom jeg kan henvise til private rådgivere samt klynger og netværk, hvis det har relevans for dig.

Og derudover nævnte jeg medfinansiering til kompetenceudvikling til dine medarbejdere. Her er der en række forskellige tilbud bl.a. fra fynske uddannelsesinstitutioner osv., hvor du kan få tilskud til efteruddannelse. Desuden er det værd at holde øje med et program som Vækstrettet Kompetenceudvikling, hvor du får minimum 50% i medfinansiering til uddannelsesaktiviteter. Tjek i det hele taget dine muligheder for medfinansiering til din udvikling.

Øvrige artikler fra Troels

Vil du have flere tips fra Troels til succesfuld automatisering og fx papirløs produktion, så tjek også disse:


Artikel: Få din produktion gearet til fremtiden

Video: Kom i gang med digitalisering

Artikel: Papirløs produktion og alle plusserne

Sidst opdateret: 23.10.2019