Digitalisering i medvind hos fynsk eksportvirksomhed

Virksomheden Danish Wind Power Academy har siden sin opstart i 2004 været på en spændende rejse som international kursusleverandør til de største i vindmøllebranchen. Nu skal en plads i projektet Digital Omstilling: Innovationssamarbejder og et nyt digitalt produkt sikre virksomheden endnu flere kunder og mere vækst.

Danish Wind Power Academy eksporterer 99% af sine produkter til udlandet. Siden sin start har virksomheden haft fokus på at uddanne teknikere i korrekt vedligehold og service af vindmøller verden over til stor gavn for blandet andet energiselsskaber.

-Når de største 7, 8 og 9 MW havmøller er nede, koster det hurtigt energiselskaberne op til 700 dollars i timen. I 60% af tilfældene kunne den uplanlagte nedetid dog være helt eller signifikant reduceret med den rette vedligeholdelse og forståelse for møllens driftskonditioner, siger Carsten Lind Andersen, CEO i Danish Wind Power Academy.

Kurserne er udviklet på baggrund af data om nedetid og i mange tilfælde fejl forbundet med forsinket eller manglende vedligehold, som Danish Wind Power Academy modtager fra kundens vindmøller.

Indtil for nylig blev de store mængder data bearbejdet manuelt i excel. Derfor var Carsten Lind Andersen også hurtig til at gribe chancen, da muligheden bød sig for at få lagt processen over i en ny digital løsning, der automatiserer store dele af arbejdet.

- Udviklingen af den nye digitale portal har frigivet 80% af de ressourcer, vi ellers har afsat til at bearbejde dataet. Dataanalysen går nu meget hurtigere, og det giver os mulighed for at afholde flere kurser. Derfor har vi også netop ansat en ny medarbejder og forventer inden længe at ansætte en mere, siger Carsten Lind Andersen.

Digitalisering med muligheder
På sigt er det planen, at driftsdata på de bedst præsterende vindmøller i verden vises på virksomhedens hjemmeside via portalen.

Her vil de blive benchmarket mod den omfattende mængde driftsdata, som Danish Wind Power Academy har indsamlet fra vindmøller verden over siden 2007, samt officielle fabrikstal og gældende IEC standarder for hvordan vindmøller skal driftes.

De selskaber, der ønsker det, vil få mulighed for på abonnementsbasis at købe sig adgang til portalen og således blive i stand til at overvåge samt verificere driftspotentialet af deres vindmøller.

En sådan løsning findes nemlig ikke på markedet i dag.

-Med udviklingen af deres nye digitale portal har Danish Wind Power Academy skabt sig et konkurrencemæssigt stærkt fundament for at udvikle deres forretning. Deres produkt er helt unikt, og kan på sigt bringe nogen rigtig spændende muligheder med sig, siger projektleder Stella Vilhelmsen, der har fulgt virksomheden gennem deres forløb i Digital Omstilling: Innovationssamarbejder.

Et produktsamarbejde der giver mening
Udover den medfølgende medfinansiering til produktudviklingen af digitale løsninger og produkter er samarbejdet med andre virksomheder og vidensinstitutioner er et centralt omdrejningspunkt for at være med i Digital Omstilling: Innovationssamarbejder.

Danish Wind Power Academy allierede sig derfor med virksomheden ND Data, der udviklede softwaren bag den nye portal, og konsulentvirksomheden Peak Wind, som gennem hele udviklingsforløbet har givet feedback på portalen, mens Kolding Designskole hjalp med at identificere det rette kommunikative afsæt for markedsføringen af portalen.

- Med min tekniske baggrund i vindmølleindustrien, har det været utrolig værdifuldt med sparring på hele branding-delen og ikke mindst alt det grafiske og visuelle, der ligger til grund for blandt andet brugervenligheden, siger Carsten Lind Andersen.

Han er meget tilfreds med resultatet af forløbet i Digital Omstilling: Innovationssamarbejder.

-Udover selve medfinansieringen, som vi selvfølgelig har haft stor glæde af, er det gennem projektet og Erhvervshus Fyn, at vi blev sat i forbindelse med blandt andet Kolding Designskole. Resultatet er blevet lige som vi ønskede det, og vi kan allerede mærke de positive konsekvenser ved at have taget vores nye portal i brug, siger Carsten Lind Andersen.

Danish Wind Power Academy håber inden længe at kunne åbne op for benchmarking-mulighederne på hjemmesiden.

Du kan læse mere om Danish Wind Power Academy her.

Nysgerrig på at se, om du kan få medfinansiering til din produktudvikling? Få et overblik over vores vækstprogrammer her.

Se også ...

vhs_hvidestreg_midterbox

Digital Omstilling – Strategi for Digitalisering – er en unik mulighed for at få en digital ekspert med på holdet og medfinansiering til udvikling af jeres strategi for digitalisering.

Sidst opdateret: 15.10.2020