Gå til sidens indhold

Indhold er hentet

Indhold er hentet

Case

Flere års forskning og ufortrøden bøfstegning har resulteret i den perfekte metode til at stege bøffer

Med finansiering fra vækstprogrammet Digital Omstilling – Innovationssamarbejder, der drives af Erhvervshus Fyn i samarbejde med Odense Robotics, har et unikt dansk samarbejde, mellem forskere, kokke og teknikere fra SDU Foodlab, Restaurant Styrbæks og tech-virksomheden Ztove, udviklet verdens bedste opskrift på røde bøffer - og gjort den digital.

Indhold er hentet

At kunne stege den perfekte bøf er ofte den hellige gral for mange hjemmekokke, men det er i sagens natur også vigtigt for restauranter at kødet er veltilberedt. I en fremtid, hvor der nok kommer mindre men bedre og dyrere kød på menuen, er det vigtigt, at bøffen er helt perfekt tilberedt, når man får den serveret på tallerkenen. 

Forskningen er blevet mulig, fordi den danske virksomhed Ztove har udviklet helt præcist kogegrej - bl.a. en stegepande der kan styres med en nøjagtighed på 1°C. Det har givet den gentagelighed, der har gjort det muligt for forskere og kokke nøjagtigt at sammenligne forskellige tilberedningsmetoder. 

Der er bl.a. undersøgt tørstegning, olie stegning, smør stegning, lav og høj temperatur, kort og lang tid. 

Selve kødet har også indflydelse på hvordan den perfekte tilberedning skal være. Kød af god kvalitet skal steges i kortere tid, og tykkere kød skal steges i længere tid. Derfor var et af målene med projektet at slagteren kan indstille opskriften, og give de rigtige informationer med når man køber kødet. 

I køkkenet scannes stregkoden på kødet med Ztove-appen. Derefter vælges ud fra et billede, hvordan bøffen skal se ud, når den er færdig. Man trykker på “start” og følger opskriftens instruktioner, som også automatisk sørger for den rigtige temperatur på panden og løbende fortæller brugeren, præcis hvornår bøffen skal vendes. 

Ifølge Peter Favrholdt, adm. Direktør i Ztove, kan appen være et kig ind i fremtiden: 

Jeg ser det ikke som usandsynligt, hvis vi i fremtiden ser flere apps som denne. Heller ikke ude på restauranterne. Her giver det mulighed for, at gæsten kan få præcis den tilberedning, vedkommende ønsker. Samtidig vil den også give restauranten muligheden for at huske kundens nøjagtige præferencer. 

Der er naturligvis flere måder at tilberede en god bøf på, men det er første gang det er muligt at pandestege bøffer med så træfsikkert et resultat hver gang. 

Projektet, der hedder “Mad 4.0” er del af programmet Digital Omstilling – Innovationssamarbejder og er medfinansieret af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. 

Fra venstre: Klavs Styrbæk (Styrbæks), Peter Favrholdt (Ztove), Mathias P. Clausen (SDU) og Omajed Wais (Erhvervshus Fyn) tester resultatet.

Støttet af:

Indhold er hentet